De Gezellen

WIE ZIJN WIJ

De “Gezellen van Sint Hubertus” ontstonden in 1956 uit de jaarlijkse Sint-Hubertusfeesten die te WIEMESMEER, gemeente Zutendaal sinds 1947 plaatsvinden.
Onder impuls van woudmeester Bodeux van As en pastoor Peeters werd gekozen voor de franse “trompe de chasse” en werden de eerste blazers gerecruteerd onder het boswachterkorps en enkele jachthoornliefhebbers.

De eerste noten werden aangeleerd door de heer Maréchal, die directeur was van de muzikale kring van Zwartberg.
De echte technieken om in de vénériestijl te blazen werden echter bijgebracht door maître-sonneur Marcel Pernet, die reeds verschillende jaren actief was in de jachthoorngroep “De Jagermeesters van Sint-Hubertus” uit Brasschaat. We schrijven dan 1960 en al vlug werden de eerste brevetten en successen behaald op de “concours” van Reims, Chartres en Epernay.
Onder de leiding van voorzitter Pierre Bodeux en met als maître-sonneur Remy Maenen, die de heer Marcel Pernet in 1966 opvolgde, werd een langspeelplaat opgenomen met de Sint-Hubertus mis van Cantin en de voornaamste sonneries (jachtsignalen) van de lange jacht te paard. Bijzonder aan deze plaat was dat voor het eerst de betekenis van de verschillende sonneries in het Nederlands werd vertaald.
Na een driedaagse concertreis door Mallorca (SP), met verschillende optredens, trokken in 1974 de Gezellen van Sint-Hubertus doorheen Noord-Amerika. Er werd geblazen in Oyster-Bay (New-York), St-Clair Shore (Detroit), Toronto, Montreal (Radio Canada), enz.
Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan vond in 1976 een groots jachthoornfestival plaats in Hasselt. Verschillende binnen- en buitenlandse jachthoorngroepen luisterden de plechtige Hubertusmis op in de Sint-Quintinuskathedraal. Onder massale belangstelling werd de dag besloten met een concert op de Grote Markt te Hasselt.
Sinds 1978 beschikt de groep over een eigen lokaal. “Hoeverveld” is gelegen aan het park van de Lourdesgrot te Wiemesmeer. Iedere dinsdagavond vanaf 19u vinden hier de repetities plaats. “De Jeunesse” starten vanaf 19u met de jachthoornschool en om 20u start de repetitie voor “De Gezellen”, dit alles onder leiding van Maitre-Sonneur Marc Ploem.

Om het 25-jarig bestaan te vieren werd Het Belgisch kampioenschap jachthoornblazen ingericht in samenwerking met de “Belgische Jachthoornfederatie”. Op 20 september 1980 was het kruim van de Belgische jachthoornblazers aan het kasteel van Hengelhoef te Houthalen verzameld. Het jaar ervoor behaalden De Gezellen van Sint-Hubertus een eervolle 4e plaats tijdens hetzelfde concours te Ottignies.

Om de toekomst van de groep veilig te stellen werd in 1984 gestart met een jachthoornschool. Hieruit mochten wij reeds verschillende uitstekende blazers in de groep opnemen. Op dit ogenblik bestaat de groep uit 11 leden en 5 in de jachthoornschool.
Met de verjongde groep werd in 1990 een vierdaagse reis ondernomen naar de kastelen van de la Loire. Er werd opgetreden te Blois, Cheverny en Chambord.
In ’94 en ’95 werden de jachtfeesten van de “Les chasseurs des Alpes-Maritimes” te le Broc-Nice opgeluisterd en een concert gegeven op de beroemde “Place Massena” in het hartje van Nice.
Onvergetelijk waren de optredens in ’97 en ’98 op “Game Fair” van Northamptonshire en Chatsworth in Engeland.